torsdag 13 november 2008
The future so bright...
Tjenixen!
Har tänkt och ägna hela detta inlägget åt att ventilera mina tankar om den digitala tiden och framtiden, speciellt då med tanke på IPRED och andra lagar som är under uppsegling.
Det är dax för vissa att vakna nu, den digitala framtiden är här och händer nu...
Jag tror inte att många förstår med vilken lätthet ettor och nollor, kan spridas och kopieras i vårat samhälle. Det är lätt att säga att upphovsmännen sjävklart ska ha betalt för sina verk, men tiden har sprungit förbi deras affärsmodeller och jag tror inga lagar eller förbud kan stoppa utvecklingen. Allt som kan bli digitalt kommer att bli det.
Det skapas och kopieras mängder med digitala verk varje dag,(lagliga som olagliga) och man bör ha i åtanke att det finns inga "hemligheter" längre. Allt som är digitalt eller kan konverteras till digital information, kan läcka ut,enkelt kopieras,spridas,och hittas av vem som helst som har en uppkoppling och den gör det också...
Det går inte att stänga Pandoras Ask, när den väl är öppnad, information sprids på några få tiondels sekunder jorden runt. Kopieringsskydd knäcks på löpande band, jag har personligen riktigt aldrig förstått vitsen med kopieringsskydd.(i vart fall inte på musik,film,och övrig information som kan läsas eller lyssnas.)
Kopieringskydd på programvara kan jag till viss del förstå, men det slutar oftast med att någon "crackar" den också eller några eldsjälar som gör ett liknande program med samma funktioner som är fritt att använda och kopiera för spridning.
Men det tillsist handlar om är kontroll av information och dess flöden.
Man kartläggs in i minsta detalj som konsument,person och medborgare.
Vem skall ha denna kontrollen?(tycker du ska läsa det finstilta på t.ex. ett ICA korts avtal)
Ska man ha rätt eller möjlighet till att vara anonym i dagens samhälle?
Ska vi leva i ett Big Brother samhälle? (det gör vi till viss del redan, men till vilken grad är vi villiga att gå?)
Ska vi acceptera att en specifik grupp ska få tillgång till din digitala kommunikation?(oavsett om det är ett mail till moster Agda eller en UL/DL av senaste
Warner Bros. rullen).
Det finns många frågor och säkert lika många svar.
Och det är lätt att låta paranoid när man pratar eller skriver om detta.
Men man kan ju ställa sej frågan varför? Varför vill dom kartlägga ens liv?
Varför vill dom ha tillgång till min identitet på nätet?
Jag tror att svaret är "för att det går och att det bara handlar om pengar", eller rättare sagt är jag helt säker på att det gör det, ok, det är inget fel i att tjäna pengar, men för den generationen som växer upp med den digitala verkligheten, där all information finns på några knapptryckningars avstånd, handlar det bara inte om pengar, det handlar om deras intrigitet, framtid och liv.
Jag tror dom flesta av oss inte skulle acceptera att ha en avkännare i bilen som registrerar om,var och när du kör för fort( och givetvis då automatiskt skicka en böteslapp till dej), även om detta kanske skulle spara liv i trafiken.
Men ska vi bara acceptera att om lille Kalle tankar ner senaste Britta Spjut låten, kan han riskera att bli stämnd på en sisådär 10 papp...(det kommer nog inte att spara några liv, men det är det inte tänkt att göra heller, det enda syftet med detta är att skrämma en generation till vad jag kallar informationslydnad...)
Det känns som någon form av "damage control" som media industrin sysslar med innan dom kommit på hur dom ska försöka stoppa eller vrida utvecklingen tillbaks med hjälp av lagar och förbud, när det är frihet och öppenhet som har drivit mänskligheten sen tidernas begynnelse...(ganska avigt!! IMHO, men visst, pengar är också en stark drivkraft för somliga.)
Makt är också en drivande faktor för att kontollera information(se bara på Kinas försök att blockera informationsflöden och det är inte många år sen det var förbjudet att föra in kopieringmaskiner i vissa östländer)
Nej,alla som bedriver verksamhet som berörs av den digitala tidsåldern får nog ta och omvärdera sina affärsmetoder och modeller, hela det inmaterial rättsliga tänket måste omvärderas, som sagt, det är stora frågor, och jag har inte svaren.
Jag vet att Pony expressen fick ändra inriktning på sin verksamhet när telegrafen uppfanns, och det finns många brancher som dött ut eller fått ändra på sej på grund av utveckling, och jag tycker att det är fel att med hjälp av lagar bedriva en form av "skyddad verksamhet" när det inte föreligger några risker för mänskligheten.
Ska vi då inte ha några skydd alls av den digitala informationen kanske ni undrar, joo, självklart ska digitala terrorister ha sina straff, men att utmåla alla informationsspridare som digitala terrorister(som det ofta görs i viss media men där kallas dom för pirater istället) är lite väl magstarkt.
Det är en stor skillnad på att t.ex hacka sej in på ett företags nätverk för att stjäla information, privata också för den delen eller på annat sätt förstöra allmännyttiga datornätverk, och eller att rippa en skiva och lägga ut den på nätet.
Det är ungefär samma skillnad som om man skulle gå ner och spränga den lokala telestationen, och eller att spela in ett blandband åt grannen.
Jag tycker att den ena har ett ont uppsåt och den andra har ett gott.
Och för er som oroas över kulturens överlevnad så kan jag bara säga att den kommer att överleva,ombildas,eller födas på nytt i många olika former precis som den gjort i generationer..
Det kan säkert skrivas spalt mil om detta ämnet, och det görs troligen också..
Jag kan bara säga som slutord här att jag själv skulle inte vilja leva i ett samhälle där olika multinationella företag och organisationer har rätt enligt lag att övervaka och kartlägga dina och mina informationsutbyten på Internet och telefon...
Vill du?
//There are 10 types of people, those who understand binary and those who don’t.
10100111001
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar